• d_Reserve.jpg
  • Afbeelding-902.jpg

Nieuwe begrippen
     Met de opkomst van de Nieuwe Tijd's beweging sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ontstonden er allerlei persoonlijke ontwikkelingstrainingen, ook vaak 'sensitivity' trainingen genoemd. Sindsdien zijn hieruit vele vernieuwende opleidingen en workshops geboren waarvan de SIO er een is. Zelfvolgde ik cursussen in Findhorn, Schotland, en later de opleiding intuïtieve ontwikkeling bij Linda Keen in Amersfoort. Nieuwe begrippen raakten toen in zwang zoals onder anderen: Gronden, In je centrum blijven en Werken met energie.

     Tijdens mijn eerste lessen intuïtieve ontwikkeling maakte ik kennis met het begrip gronden. Iets in mij zei dat het goed was, maar ik begreep er toen nog heel weinig van. Wel kreeg ik al snel te horen dat mijn gronding erg subtiel was en ik niet 'gecentered' was. Dat laatste betekende dan dat ik niet goed bij mijzelf kon blijven. Engelse termen waren erg in. Uiteindelijk ben ik grondingsoefeningen maar gewoon gaan toepassen, omdat ik merkte dat ze mij rust gaven, ik inderdaad beter bij mijzelf kon blijven en zo begon ik langzamerhand echt te ervaren wat het gronden nu eigenlijk inhield.
     Nu, zoveel jaren later, kan ik zeggen dat deze intuïtieve ontwikkelingstechnieken mij zeker geleerd hebben wat 'werken met energie' betekent. De oefeningen brachten mij ook tot het besef dat veel van mijn keuzes in mijn leven ongegrond of buiten mijzelf om gemaakt waren. Maar ja, achteraf...


Aandacht
     In essentie betekent gronden 'aandachtig zijn': met aandacht luisteren naar jezelf, je lichaam, anderen, je eigen reacties serieus nemen en durven voelen en invoelen. Het gronden is, zo wil ik het omschrijven, een actieve, aandachtige houding waardoor er niet alleen een levendig contact met de aarde ontstaat, maar ook een verbondenheid met jezelf als persoon. Goed gegrond zijn betekent een goed contact hebben met je lichaam, met je eigen gevoel van veiligheid en realiteit. Het betekent dat spanningen op een natuurlijke manier afgevoerd worden, dat er neutraler gereageerd wordt op emoties en de invloeden van andere mensen minder opgepakt worden. Gronden helpt je jezelf te zien als een bewust wezen dat zich verbonden weet met de materie, het houdt aanvaarding van het leven in inclusief de beperkingen die de materie met zich meebrengt. Gronden betekent je eigen plek in durven nemen op aarde en je eigen kwaliteiten realiseren.

Gronden en het werken met energie
     Het gronden is ook de basis voor het werken met energieomdat je dan beter bij jezelf kunt blijven, wat een belangrijke voorwaarde is voor het werken met cliënten. Op die manier vindt er een neutraler onderzoek plaats om de verschillende energieniveaus te herkennen, te onderscheiden en te onderzoeken op energieverstoringen die de geestelijke en fysieke gezondheid kunnen schaden. Zo worden psychische patronen duidelijker zonder dat er te snel identificatie of overdracht plaatsvindt tussen therapeut en cliënt.

Basis voor stabiliteit en spirituele groei
     In de loop der jaren is het gronden voor mij een basis geworden voor stabiliteit en spirituele groei. Spiritueel gerichte mensen verblijven graag in hogere energietrillingen, maar zonder een goede gronding veroorzaakt dat vaak duizelingen, licht in je hoofd voelen, hoodpijn, verwarring, niet aanwezig zijn en kwetsbaar zijn voor teveel invloeden. Werken met energie in relatie tot gronden helpt je om jezelf 'geaard' te weten onder allerlei omstandigheden in je leven. Voor mij is het gronden nog steeds een ontdekkingsreis en verdieping in mijzelf. Het leert mij elke dag nog lessen in verantwoordelijkheid nemen, in een goed zorg voor de aarde en voor mijn lichaam, in aanvaarding van mijn eigen keuzes hier op aarde zonder het zicht te willen verliezen op mijn spirituele groei. Het leven geeft ons voldoende oefening om het gronden te leren, vroeg of laat wordt ieder mens uitgedaagd om zijn keuzes in het leven onder ogen te zien en indien nodig persoonlijke drempels te moeten overschrijden.

Herken je eigen grondingspatroon
     Werken met energie betekent dus onder andere bewust leren gronden. Dit kan voor ieder verschillend zijn: voor de een betekent het een gezonder voedingspatroon en levensstijl, voor de ander het leren om jezelf veiligheid te verschaffen of jezelf leren manifesteren. Als je geïnteresseerd bent in spirituele groei is gronden een vereiste om de verbinding met de hogere energieën aan te kunnen. Voor de energetisch therapeut die werkt met energie en energievelden is goed gegrond zijn belangrijk om zo makkelijk energie af te kunnen voeren die hij eventueel oppakt van de cliënt en ook om goed bij zichzelf te blijven. 
     Enkele praktische technieken van het gronden zijn eenvoudig te leren. Denk aan wandelen in de natuur, sporten, contact met goed gegronde mensen, visualisatieoefeningen die je helpen gronden, werken met dieren, yoga en ademhalingsoefeningen.

Veel succes met jouw eigen gevoel van aarding en gronding!