Afgelopen week sprak ik twee mensen die vertelden over hun ervaringen met een Burn-out. Voor de een was het een terugkerende ervaring en voor de ander de eerste keer. Wat steeds terugkwam in onze gesprekken was dat ze het beiden moeilijk vonden om grenzen te trekken en geen motivatie meer konden opbrengen voor hun werk. Persoonlijke twijfels en onzekerheid versterkten hun burn-out.

Levenskracht en balans
     Onze levenskracht is een bijzonder iets, de een lijkt er veel van te hebben, de ander weinig. Hoe komt het toch dat we met de allerbeste bedoelingen veel willen geven, ons best doen en toch soms met lege handen achterblijven zoals het gevoel van opgebrand zijn bij een burn-out. Het vermogen veel te kunnen geven, flexibel zijn, hard werken, is een geweldig talent, maar het gaat soms ten koste van onze basis levenskracht als we onze eigen grenzen niet meer kennen en voor ieder persoon ligt deze grens verschillend. Ik pretendeer niet de oplossing te hebben voor zoiets ingrijpends als een burn-out, vele invloeden in iemands leven kunnen zich op kunnen stapelen en op een zeker moment is de rek er kennelijk uit.

Energieverlies en het derde chakra
     Bij teveel energieverlies helpt het mij als ik weer beter naar mijn eigen reacties op situaties en mensen let. Maar ook alerter luister naar de signalen van mijn lichaam en reacties vertaal in wat voor mij belangrijk is. Wat dan echt nodig is voor mij dient echter niet alleen begrepen te worden, maar ook uitgevoerd, en hier wringt hem vaak de schoen.  
      Energetisch gezien wordt het gevoel van opgebrand zijn, geen energie meer hebben, vooral ervaren in het derde chakra, de energiemotor van ons lichaam. Men ervaart onder andere spanning en druk in het gebied van de maag, een koude energiestroom of helemaal niets. Deze verschijnselen belemmeren een goede doorstroming naar andere chakragebieden.
     Het proces van heelwording begint wanneer iemand weer helder heeft dat hijzelf ertoe doet en zelf bepaalt wat belangrijk voor hem of haar is en dat durft uit te spreken zonder schuldgevoel. Het derde chakra leert zo samen te werken met het keelchakra en de doorstroming van energie wordt beter. Het betekent dat je het vuur in jezelf weer hebt aangewakkerd, het vuur dat ook symbool staat voor het derde chakra. Dit proces van bewustwording maakt je sterker, het geeft een gevoel van autonomie en macht en de noodzakelijke grenzen en zelfbescherming. Jezelf op een gezonde manier centraal stellen maakt ook dat je weer kunt geven zonder energieverlies.

Het onderhouden van het vuur
     Het centrale punt in een ruimte was heel vroeger een bakplaats, een kampvuur of een kachel. Het vuur gaf niet alleen warmte of de mogelijkheid om te koken, maar was ook een sociale plek binnen een gemeenschap. Het trekt ook aan om rond het vuur te gaan zitten, gezelligheid, passie, verhalen vertellen. Het vuur mocht ook niet gedoofd worden, het onderhouden ervan was een belangrijke taak, daarom werd er ook iemand aangesteld om voor het vuur te zorgen. Zou het kunnen zijn dat het gemis van het fysieke werken met het vuur als centrale plek in onze huizen tegenwoordig toch zijn reflectie heeft achtergelaten in onze psyche? Natuurlijk is het prettig om nu alleen maar de thermostaat hoger te zetten en zo snel warmte te krijgen en te koken op een gas- of elektrisch fornuis. Maar ik ben ervan overtuigd dat diep in ons nog iets leeft van de oeroude ervaring om fysiek te willen zorgen voor het vuur en de haard brandende te moeten houden. Onbewust voedden we door die handeling ook een belangrijk aspect van ons mens-zijn - eigenwaarde en zorg voor jezelf en anderen.

As en slakken
     Als het vuur uit is, is eigenlijk de aantrekkingskracht ervan ook verdwenen, net als bij teveel energieverlies. Wat overblijft zijn as en slakken. Hoe maak je een gedoofd vuur weer aan? Door de as- en slakkenresten eruit te halen, de basis van de vuurplek schoon te maken en het vuur weer heel klein opbouwen met het juiste materiaal en voorzichtig met het element lucht, met beleid, opnieuw laten branden en vanaf dat moment er goed zorg voor te dragen.
     Als je je innerlijke kachel ook weer ontdoet van as en slakken, kies dan zorgvuldig jouw eigen materiaal uit om je innerlijke vuur aan te steken. Bijvoorbeeld: wat motiveert jou? Wat vind jij belangrijk? Welke initiatieven wil jij nemen, maar ook behouden? Welke passie en gedrevenheid liggen er onder jouw as en slakken? Zoals vroeger het zwaartepunt vooral op de fysieke activiteit lag om het vuur te onderhouden en het ons niet alleen fysiek, maar ook psychisch voeding en waarde gaf, zo ligt nu het zwaartepunt op onze innerijke activiteit om ons vuur brandende te houden en het fysiek gestalte te geven.

Paasvuur
     Hoe symbolisch is dan nog een oude traditie in de Achterhoek om ieder jaar met Pasen grote Paasvuren te houden op akkerland net buiten de dorpen. Iedereen loopt er naartoe en verzamelt zich om dat enorme vuur. Ik zal er ook dit jaar weer bij zijn in Hummelo en vrienden en bekenden ontmoeten en heel veel warmte opdoen!

Vrolijk Pasen!